Side 1 af 1

Opgave med uligheder

: 05 nov 2019, 08:58
af friendzy
Jeg har en tabel med ingredienser, hvor der står angivet hvor meget kulhydrat, fedt og protein der er i hver ingrediens.

Jeg skal lave en opskrift, hvor der skal være mellem 55-60 % kulhydrat, 0-30 % fedt og 10-15 % protein (ifølge sundhedsmyndighedernes anbefalinger)

Retten skal veje 1 kg.

Derfor kan jeg beslutte mig for hvor meget kulhydrat, fedt og protein, der skal være i inden for anbefalingerne og stille fire ligninger op med fire ubekendte. Jeg løser ligningerne med CAS-værktøj.

Når opskriften er udviklet, skal jeg med uligheder angive, hvor meget hver ingrediens må variere for at overholde anbefalingerne.

Hvordan gør jeg dette?

Re: Opgave med uligheder

: 05 nov 2019, 09:35
af number42
Som i alle opgaver er du nødt til at starte med at gøre noget, næsten ligegyldigt hvad. Hvis du bare sidder og ser på opgaven sker der ikke noget.

Prøv at få lidt system i det først. Kald tingene noget. Lad os kalde mængden af ingredienser x1,x2,x3,.... Du skriver ikke hvor mange du har men det du skal finde er mængden af ingredienserne og du skal have fire ligninger, så der kan max være fire ingredienser.

Procent indholdene af de forskellige stoffer, kalder vi for ingrediens 1 for pk1, pf1 og pp1 . Der er kun tre, kulhydrat, fedt og protein. Der skal i alt være et kilo så x1+x2+x3+x4=1

Mængden af kulhydrat i din blanding er x1 pk1+x2 pk2+ x3 pk3+ x4 pk4 = pk altså mellem 55 og 60

Du opstiller også de andre to ligninger og så kan du lege med dem i din CAS og finde x1,x2,x3,x4